Για τους λόγους που μας αναγκάζουν να φοράμε γυαλιά για μακριά (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) έχουν βρεθεί πολύ προβλέψιμες και αξιόπιστες λύσεις: κυρίως η διόρθωση με laser αλλά και η ένθεση ενδοφακών και άλλες πιο σπάνιες μέθοδοι. Η πρεσβυωπία είναι διαφορετική. Η πρεσβυωπία ξεκινά στην πράξη όταν γεννιόμαστε, χρόνο με το χρόνο ένα κοντινό αντικείμενο πρέπει να έρθει όλο και πιο μακριά για να μπορέσουμε να το δούμε. Σιγά-σιγά μέχρι την ηλικία των 40 δεν μπορούμε να δούμε πια κάτι πιο κοντά από τα 30 περίπου εκατοστά χωρίς την βοήθεια γυαλιών.
CK – conductive keratoplasty
Πρόκειται για την λιγότερο παρεμβατική τεχνική. Σ’αυτήν χρησιμοποιείται μία συσκευή που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες σε μία ακίδα, η οποία τοποθετείται περιμετρικά στον κερατοειδή. Προκαλείται μία επιθυμητή ρίκνωση, η οποία κυρτώνει τον κεντρικό κερατοειδή, αλλάζει έτσι την ισχύ του ως φακού και τον βοηθά να εστιάσει πιο κοντά. Αφορά μάτια τα οποία δεν χρειάζονται γυαλιά για μακρινή όραση ή που έχουν χαμηλή υπερμετρωπία. Γίνεται στο ένα μάτι, αυτό που δεν είναι το επκρατές για τη μακρινή όραση, καθότι στο μάτι στο οποίο γίνεται θα προκαλέσει μία μικρή μείωση στη μακρινή όραση.
Με την CK δεν αφαιρείται καθόλου ιστός. Η νεότερη τεχνική light touch έχει δώσει αρκετά προβλέψιμα και ικανοποιητικά αποτελέσματα στα χέρια μας. Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες. Το αποτέλεσμα μπορεί σε βάθος χρόνου να ατονήσει μερικώς και να χρειαστεί να γίνει μία συμπληρωματική εφαρμογή μετά από λίγα χρόνια.
Πολυεστιακοί ενδοφακοί
Όταν έρθει η ώρα της επέμβασης καταρράκτη, τοποθετείται ένας ενδοφακός στο μάτι. Παραδοσιακά σκοπεύαμε στο να εστιάζει αυτός ο φακός στα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται σε μακρινή απόσταση. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί ενδοφακοί οι οποίοι προσφέρουν ταυτόχρονη όραση τόσο μακριά όσο και κοντά. Αυτοί προσφέρουν καλή μακρινή όραση, καλή κοντινή σε απόσταση που ποικίλλει ανάλογα με τον φακό και μέτρια όραση σε ενδιάμεσες αποστάσεις. Για να λειτουργήσουν σωστά πρέπει να έχουν τοποθετηθεί και στα δύο μάτια, διαφορετικά ο εγκέφαλος δεν συνηθίζει να επιλέγει την εικόνα στην απόσταση που θέλει κάθε φορά. Πολύ σπάνια μία φωτεινή άλως που δημιουργείται εξαιτίας της κατασκευής του φακού μπορεί να είναι ενοχλητική τη νύχτα. Σε επαγγελματίες που οδηγούν τη νύχτα για παράδειγμα προτιμούμε τους άλλους, τους μονοεστιακούς φακούς, ενώ για τον περισσότερο κόσμο οι πολυεστιακοί φακοί απαλλάσσουν από την ανάγκη για γυαλιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Πρεσβυωπικό LASIK
Μετά από αρκετές επεμβάσεις διόρθωσης υπερμετρωπίας με laser βρέθηκε ότι τα μάτια αυτών των ηλικιωμένων ασθενών έβλεπαν καλύτερα απ’ό,τι αναμενόταν κοντά. Οι ιδιότητες αυτές που βοηθούσαν στο διάβασμα μελετήθηκαν και πλέον είναι διαθέσιμη μία τεχνική που διορθώνοντας την υπερμετρωπία για μακρινή όραση μετριάζει εν μέρει και την πρεσβυωπία του ασθενούς.
Monovision
Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να βλέπουν με το ένα μάτι μακριά και με το άλλο κοντά. Αφήνουν δηλαδή επίτηδες το ένα μάτι μυωπικό κατά 1.25 – 1.5 βαθμό ώστε να βλέπει κοντά, ενώ το άλλο έχει διάθλαση κοντά στο μηδέν, ώστε να βλέπει καθαρά μακριά. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι έμφυτος ή να γίνεται επίτηδες με κατάλληλη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής και επίσης μπορεί να είναι ο στόχος μετά από επεμβάσεις είτε μυωπίας με laser είτε καταρράκτη. Για όσους δεν έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε μακρινή όραση, ο συνδυασμός αυτός λειτουργεί εξαιρετικά και είναι ιδιαίτερα πρακτικός. Βέβαια δεν είναι κατάλληλη λύση για επαγγελματίες οδηγούς για παράδειγμα ή για αθλητές, καθότι επηρεάζεται αρνητικά η αντίληψη του βάθους ( η «τρισδιάστατη» όραση).
Corneal Inlays – Ενθέματα κερατοειδούς
Είτε βασισμένα στην αρχή του “pinhole”, είτε ως θετικοί φακοί, τοποθετούνται σε ειδικές θήκες που δημιουργούνται βαθιά στον κερατοειδή, στο κέντρο του. Μπορούν να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην κοντινή όραση, φυσικά με ένα κόστος στην μακρινή όραση: φωτεινή άλω (στεφάνι) τη νύχτα, μειωμένη αντίληψη contrast στο ημίφως κ.α.
Το μέλλον: Ενδοφακοί από πολυμερή με ελαστικότητα
Πρεσβυωπία παθαίνουμε επειδή σκληραίνει ο εσωτερικός φακός του ματιού μας και χάνει την πλαστικότητά του και την ικανότητα να αλλάζει εστιακή απόσταση. Η οριστική λύση προφανώς θα ήταν να αντικαθιστούσαμε τον φακό αυτό με έναν εύκαμπτο φακό που να έχει την ευκαμψία του φακού ενός παδιού. Η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί. Ορισμένοι μεταβλητοί «προσαρμοστικοί» (accommodating) ενδοφακοί δίνουν μία μέση λύση αλλά με αρκετούς προς το παρόν περιορισμούς και συμβιβασμούς. Μέχρι πάντως να βρεθεί το τέλειο αυτό υλικό, υπάρχουν αρκετές λύσεις για την πρεσβυωπία που με προσεκτικό προέλεγχο και την σωστή επιλογή για το κάθε μάτι μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της Πρεσβυωπίας και τις μεθόδους Laser LASIK – LASEK – PRK αλλά και τους ενδοφακούς στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Διαθλαστική χειρουργική & Laser και για την επέμβαση της Πρεσβυωπίας εδώ.