Με την πρόσφατη πανδημία, οι ώρες των παιδιών μπροστά σε οθόνες εκτοξεύτηκαν. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί ενθαρρύνει την αύξηση της μυωπίας στα παιδιά. Υπάρχει ο υπολογισμένος φόβος ότι μέχρι το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει μυωπία.
Πολλοί παράγοντες έχουν μελετηθεί ως προς την πρόκληση μυωπίας στα παιδιά - ή την προστασία τους από αυτήν. Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά έξω έχει δώσει τις πιο ισχυρές ενδείξεις ως προστατευτικός παράγοντας. Κοιτάζοντας κάτι μακρινό, "σπάμε" την λειτουργία της προσαρμογής των ματιών στην κοντινή οθόνη, και έτσι δεν ενθαρρύνουμε την αύξηση της μυωπίας. Μπορεί ο χρόνος έξω να είναι χρόνος παιχνιδιού, μπορεί να είναι ακόμα και χρόνος διαβάσματος, όπου στα σύντομα διαστήματα που παίρνουμε τα μάτια μας από το βιβλίο ή την οθόνη, το βλέμμα μας θα πέσει κατά πάσα πιθανότητα σε κάτι μακρινό.
Ένα πρόσφατο άρθρο παιδοοφθαλμιάτρου στην Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνοψίζει πολύ παραστατικά πώς έχει βελτιστοποιήσει η ίδια για τις κόρες της την οργάνωση του σπιτιού για να περνούν περισσότερο χρόνο έξω. Εάν εκείνη τα έχει καταφέρει στο κρύο και βόρειο Ιλινόι, γιατί να μην το καταφέρουν οι οικογένειες στην Ελλάδα...
https://www.aao.org/eye-health/news/prevent-childhood-myopia-sunshine-outdoors